Humboldt Extension

April 8, 2025

Humboldt-extensie technieken gebruiken om metadata over monitoring te structureren

Voorbeelden van GBIF-datasets met verbeterde metadata over Ecologische Inventarisaties

Twee praktische toepassingen van de Survey and Monitoring Data Quick-Start Guide

Deze nieuwe GBIF gids is bedoeld om te helpen bij het publiceren van DarwinCore (dwc) datasets met de Humboldt-extensie in Ecological Inventories vocabulary (eco) termen. We hebben deze richtlijnen gevolgd om twee event-datasets te upgraden met metadata over vogelmonitoring. Hoewel de Humboldt-extensie zelf nog niet is geïndexeerd in GBIF, kunnen de eco-termen worden opgehaald door de datasets te downloaden, bijvoorbeeld:

Deze voorbeelden tonen aan hoe de Humboldt-extensie biodiversiteitsdata kan verrijken door meer gedetailleerde contextuele informatie te bieden met een hiërarchische structuur. Het wordt gebruikt naast dwc-termen om beschrijvingen van events te verbeteren: in beide datasets zijn dat tellingen van waargenomen vogels, elk volgens een verschillende gestandaardiseerde methode.

Toevoegen van eco-termen is flexibel op verschillende niveaus.

In deze twee praktische voorbeelden is de data-mapping van dwc- en eco-termen afhankelijk van hoe de puntentellingen of transecttellingen telkens hiërarchisch gegroepeerd zijn binnen het gehele telgebied:

  • ABV: eco termen zijn enkel toegevoegd op het niveau van 1x1 km hoktelling (cf. dwc:parentEventID) en niet op onderliggend niveau van de maximum zes punttellingen (cf. dwc:eventID) per hok;
  • ZNP: eco termen op meerdere niveaus toegevoegd: zowel voor het gehele telgebied van het Provinciaal Domein in het Zwin Natuur Park (cf. dwc:parentEventID) als voor de binnenste trail-, twee transect- en twee punttellingen (cf. dwc:eventID) in dat domein.

In het bijzonder verduidelijken de termen eco:siteCount, eco:siteNestingDescription, eco:geospatialScopeArea (Value & Unit) en eco:samplingEffort (Value & Unit) details over hoe de specifieke telgegevens gekoppeld zijn aan punt- of lijntellingen en genest zijn op hogere ruimtelijke en temporele niveaus.

Een ander opmerkelijk verschil tussen de twee vogelmonitoringsdatasets is de exclusie van specifieke taxa in het ABV-protocol. Alleen de ABV-dataset bevat de term eco:excludedTaxonomicScope, omdat we - in dat project - geen rekening houden met foeragerende meeuwen (Larinae), reigers (Ardeinae),… die elders broeden. Deze strikte uitsluiting in de ABV-dataset benadrukt een kleine uitzondering op de algemene term eco:targetTaxonomicScope, die alle vogels (Aves) in beide datasets omvat.

Voor meer information, contacteer Stijn Cooleman, data expert biodiversiteit.